ASM '01 > Kilpailut > Tekijänoikeus UKK

updated
24.04.01

    Yksinkertainen navigaatio ilman DHTML:ää


Cygate
 

Tekijänoikeus FAQ

Kaikki materiaali näillä sivuilla perustuu Suomen lainsäädäntöön, joka pätee kaikkiin ASSEMBLY-kilpailuihin osallistuviin töihin.

Johdanto tekijänoikeuslakiin

Ensimmäiset kokeilut tekijöiden oikeuksien suojaamiseen tehtiin 1500-luvulla. Varsinaiset ensimmäiset lait asiaa koskien tulivat voimaan Suomessa 1700-luvulla kirjapainolain osana. Ensimmäinen tekijänoikeuslaiksi kutsuttu laki julkaistiin vuonna 1927 ja sitä päivitettiin vuonna 1961.

Tekijänoikeuslait kuuluvat laajempaan immateriaalioikeuksien luokkaan. Tämä luokka kattaa mm. seuraavat lait

  • tekijänoikeuslaki
  • patenttioikeus
  • mallioikeus
  • oikeus toiminimeen
  • tavaramerkkioikeus

Tekijänoikeuslaki teoksissa

Tekijänoikeuslaki suojaa kaikkia luovia teoksia. Luovan teoksen pitää olla itsenäinen ja omaperäinen. Teokselle ei aseteta laatukriteerejä, eli laki suojaa niin "kehnoja teoksia" kuin tunnetun taiteilijan mestariluomuksia. Laki suojaa sekä ilmaisutavan että -muodon, mutta ei teoksen ideaa. Tämä tarkoittaa sitä, että tunnetun suomalaisen artistin musiikkikappale "Freestyle":ksi kutsutusta rap-tyylistä on suojattu kopiointia vastaan, mutta siitä huolimatta kuka tahansa voi tehdä samasta aihepiiristä toisen kappaleen.

Tekijänoikeus syntyy samanaikaisesti kuin teoskin. Oikeudet teokseen saa teoksen luoja, joka on aina luonnollinen henkilö. Tekijänoikeus ei vaadi rekisteröintiä. Tekijänoikeudet voidaan jakaa kahteen luokkaan: taloudelliset oikeudet ja moraaliset oikeudet.

Taloudelliset oikeudet kattavat oikeuden tehdä kopioita teoksesta, kopioiden levittämisen sekä julkisen esittämisen että näyttämisen.

Moraaliset oikeudet kattavat isyysoikeuden (oikeus tulla mainituksi teoksen tekijänä), respektioikeuden (teosta ei saa muunnella loukkaavalla tavalla, eikä esittää loukkaavassa muodossa tai yhteydessä)

Tekijänoikeuden rajoitukset

Tekijänoikeutta on rajoitettu julkisen edun vuoksi mm. seuraavilla tavoilla

  • kopioiminen omaan yksityiseen käyttöön on sallittu
  • valokopiointi
  • opetustoiminta ja laitokset
  • sitaattioikeus

Huomaa, että tietokoneohjelmat eivät kuulu näiden rajoituksen piiriin, eli on kiellettyä tehdä kopioita tietokoneohjelmista omaan yksityiseen käyttöön.

Tekijänoikeuden voi siirtää toiselle henkilölle tai organisaatiolle. Tämä voidaan tehdä kirjallisella sopimuksella, lisensoimalla tai vaikkapa perinnön kautta.

Tekijänoikeutta täydentävät suojamuodot

Lähioikeudet suojaavat esiintyvien taiteilijoiden, äänilevy- ja elokuvatuottajien, valokuvaajien ja luetteloiden oikeuksia.

Suoja-ajat

Tekijänoikeus suojaa teoksen tekijän eliniän ja 70 vuotta kuoleman jälkeen. Lähioikeudet (lueteltu yllä) kestävät 50 vuotta tuotantohetkestä lukuunottamatta tietokantoja, joiden suojan kesto on 15 tuotantohetkestä.

Rangaistukset tekijänoikeusrikkomuksista

Riippuen rikoksen vakavuudesta joko tekijänoikeusrikkomus (sakkorangaistus ja vahingonkorvaus) tai tekijänoikeusrikos (sakkorangaistus ja vahingonkorvaus ja enintään kaksi vuotta vankeutta).




Tekijänoikeuslaki sovellettuna ASSEMBLYille

Q: Saanko vapaasti käyttää teoksessani 5 sekuntia uusinta hittibiisiä?
A: Et saa. Kappaleen oikeudet omistaa tekijä tai tekijänoikeuksia valvova etujärjestö (esim. teosto tai gramex).
   
Q: Saanko vapaasti käyttää Burmassa asustavan kaverini biisiä? Hän ei ole liittynyt mihinkään etujärjestöön, enkä saa häneen yhteyttä, jotta saisin luvan kappaleen käyttämiseen
A: Et saa. Tekijänoikeus ulottuu maailman jokaiseen kolkkaan.
   
Q: Sävelsin erään Jarren kappaleen uusiksi, joten onko minulla lupa käyttää tätä kappaletta teoksessani vapaasti?
A: Ei ole. Sinulla pitää olla alkuperäisen kappaleen tehneen tai kappaleen tehneen etuja valvovan etujärjestön lupaa, jotta tämä olisi mahdollista.
   
Q: Bongasin taidenäyttelystä faaraon kasvonaamion, josta räppäsin salaa valokuvan. Onko minulla oikeus käyttää tätä kuvaa teoksessani?
A: Ei ole. Sinulla ei ole tällöin kasvonaamion omistajan lupaa ja loukkaat omistusoikeuslakia.
   
Q: Teen parodiaa Wild compoon, jossa viulua soittava puliukko hyppii Sibeliusmonumentin päällä. Saanko tehdä pläjäytyksen ilman lupaa?
A: Et saa. Et saa myöskään näpätä monumentista valokuvaa ja ruveta myymään niitä vaikkapa tauluina.
   
Q: Bongasin hienon kuvan lehdestä ja haluaisin käyttää tätä kuvaa omassa teoksessani. Onko minun mahdolista käyttää tätä kuvaa?
A: Ei ole ilman tekijänoikeudet omistavan tahon suostumusta tai etujärjestön suostumusta.
   
Q: Saanko käyttää TV:ssä esitetyn mainoksen pätkiä parodiassani?
A: Et ilman oikeuksien omistajan suostumusta
   
Q: Sain teokseni juuri valmiiksi ja aion julkaista sen lähipäivinä. Pitääkö minun liittyä johonkin etujärjestöön, että saisin teokselleni tekijänoikeussuojan?
A: Ei tarvitse. Sinulla on teokseesi tekijänoikeussuoja automaattisesti, vaikka et koskaan edes tulisi kuulumaan mihinkään etujärjestöön.
   
Q: Löysin netistä hauskoja kuvia ja sivustolla ei ole copyright (C) merkkiä. Voinko käyttää materiaalia vapaasti omissa tuotoksissani?
A: Et voi. Tekijänoikeus on voimassa, vaikka erillistä merkkiä siitä ei olisikaan.
   
Q: Ajattelin vääntää dokumentin assemblystä ja myydä sen. Saanko tehdä näin?
A: Et saa ilman tapahtumajärjestäjien suostumusta.
   
Q: Sain kaveriltani luvan käyttää hänen tekemiään kappaleita ja hän on liittynyt etujärjestöön. Minulla on siis lupa hänen materiaaleihinsa?
A: Ei ole. Kaverisi on luovuttanut valvontaoikeuden etujärjestölle, joten hänellä ei ole oikeutta antaa lupaa sinulle materiaalin käyttöön. Vastuu on kuitenkin sinulla ja olet velvollinen pykälien määräämiin sanktioihin.
   
Q: Teimme grouppimme kanssa demon ja ajattelin myydä sen itse. Voinko tehdä näin?
A: Et voi ilman muiden osapuolien suostumusta. Myöskään et voi antaa tuotokselle esityslupaa ilman kaikkien osapuolien hyväksyntää.
   



Q: Saanko ylipäätänsä sitten tehdä yhtään mitään?
A: Kyllä saat! Kaikki materiaali, jonka olet itse tehnyt tai materiaali, johon sinulla on tekijän tai etujärjestön lupa on sinun käytössäsi sopimuksen mukaan. Tekijänoikeuslaki suojaa myös sinun teoksesi ikään, maahan tai kulttuuriin katsomatta. Sinun etujasi valvoo aina sen maan etujärjestö soveltaen kyseisen maan lainsäädäntöä, jossa teos esitetään.
   





Linkkejä tekijänoikeussiteille

TEKIJÄNOIKEUDEN TIEDOTUS- JA VALVONTAKESKUS
www.antipiracy.fi

KOPIOSTO r.y.
www.kopiosto.fi

TEOSTO r.y
www.teosto.fi

GRAMEX r.y.
www.gramex.fi

KUVASTO r.y.
www.kuvastory.fi

SUOMEN ÄÄNI- JA KUVATALLENNETUOTTAJAT r. y.
www.ifpi.fi

Kattava lista asiaan liittyviä lakeja
http://www.urova.fi/home/oiffi/lait/

 

Formulakilpailu verkkokauppa.com:ssa
Max Paynea lisää
Ulkokompot - rekisteröityminen
Infoterminaalit toiminnassa
Planetarion

Kysymyksiä? Lähetä sähköpostia osoitteeseen [email protected]. (C) Copyright 2001 ASSEMBLY Organizing